duminică, 6 noiembrie 2011
Cum putem evita conflictele intre frati
Iata cateva atitudini prin care vom reusi sa atenuam divergentele mai grave sau mai putin grave (dar intotdeauna importante pentru ei) dintre copiii nostri:
Vom interzice total violenta fizica. Atentie insa, conteaza foarte mult climatul famililial! Copilul va imita ce vede in jurul lui, deci nu e suficient s-o interzicem, trebuie sa creasca intr-un mediu fara violenta.
Nu vom eticheta unul dintre copii ca fiind "copilul cel rau", iar pe celalat drept "victima", deoarece le vor ramane intiparite pe viata aceste caracterizari si se vor comporta ca atare.
Vom lasa fiecarui copil dreptul sa aibe sentimente negative fata de frati, surori sau chiar fata de noi, parintii, pentru a nu acumula frustrari. Ii vom ajuta sa isi exprime nemultumirile, sa le explice, dar nu vom fi judecatori, nu vom imparti noi dreptatea cu forta.
Cand doi frati se cearta, cel mai bine este sa-i separam pentru a-i linisti, nu sa dam dreptate unuia dintre ei.
Vom stabili un regulament pe care copiii il vor respecta sub supravegherea noastra permanenta. E necesar sa stie ca trebuie respectata intimitatea fiecarui membru al familiei, ca nu trebuie sa umble in dulapul fratelui, decat cu stirea lui, ca nu trebuie sa-i ia jucariile, hainele, cartile etc. Acestea pot fi imprumutate, schimbate, dar numai cu acordul ambelor parti.
Ii putem face sa inteleaga ca sunt avantajati fiind doi sau mai multi frati, pentru ca daca vor cadea la invoiala, vor putea face schimburi sau se vor putea juca impreuna si astfel vor avea mai multe jucarii, carti, creioane colorate sau alte obiecte, decat un copil singur la parinti.
Nu vom incuraja niciodata un copil care paraste, nici nu vom da prerogative de politist vreunuia dintre frati.
Vom dezvolta la copii spiritul de cooperare si ajutorare dandu-le sarcini pe care sa le realizeze impreuna.
Fratii mai mari, sunt mai inteligenti?
Potrivit unui studiu realizat la o universitate din Amsterdam, primii copii nascuti intr-o familie sunt mai inteligenti decat fratii lor mai mici.
In studiu au fost inclusi 650 de copii, baieti si fete. Pana la implinirea varstei de 18 ani, copii au sustinut trei teste care sa le determine coeficientul de inteligenta.
Copii care nu aveau frati mai mari, au obtinut cel mai mare punctaj la testele de inteligenta. Aceste punctaje au fost obtinute atat de baieti cat si de fete. Copii care aveau unul sau doi frati mai mari, au obtinut punctaje mai mici, la aceleasi teste. Cele mai mici punctaje, au fost obtinute de copii care aveau trei sau mai multi frati mai mari.
Faptul ca fratii mai mari sunt mai inteligenti (cel putin teoretic), a fost pus pe seama unei atentii deosebite, pe care familia le-o acorda. Se considera ca un nivel ridicat de atentie, influenteaza pozitiv, dezvoltarea intelectuala a unui copil.
Un studiu similar, arata ca fratii mai mici sunt cei mai iubiti si rasfatati de catre parinti dar si de fratii mai mari.
miercuri, 5 ianuarie 2011
taierea motului la 1 an
Obicei respectat din mosi stramosi, taierea motului se practica pe toate meleagurile tarii noastre, diferentele de la zona la zona fiind foarte mici.
Se practica la un an de la nasterea copilului in mod obisnuit, dar si la trei ani sau chiar la cinci, obligatoriu insa in an cu numar fara sot.
Motul se taie baietilor, iar la fete rareori, cum doresc parintii deoarece asta implica cel putin o masa de pranz, dupa cat de instarita este familia. In unele zone ale tarii deasupra capului fetitelor se rupe turta.
Se obisnuieste insa sa se dea o petrecere la care sunt invitati pe langa nasii copilului si rude si vecinii sau cei apropiati, intocmai ca la botez cu bucate alese cum sunt supa, fruptura, cozonacul.
In unele locuri se mai practica taiatul motului acasa la nas, caruia i se aduce asa-numitul „plocon”, un dar constand dintr-un vitel, o oaie sau pasari.
Nasul trebuie sa dea copilului cadou ori un animal ori bani sau ambele.
Copilul, imbracat in haine primite cadou de la nas, este pus pe o perna care se daruieste mai apoi de mama nasei ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari.
Ca sa nu se imbolnaveasca se zice ca cel mic trebuie legat la ochi ca sa nu vada cand i se taie motul.
De funda cu care este legat la ochi se prinde la capat un banut pentru noroc.
Se zice ca pana la taiatul motului nu se ia deloc din parul copilului care in acea zi este impletit cu funda albastra la baiat si rosie la fata.
Cu o foarfeca sau un briceag nasul taie motul si intreaba: „De ce ti-e motul, finule?” la care cei de fata raspund: „De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte”.
Motul taiat se pastreaza ca amintire laolalta cu lumanarea de la botez si se arata copilului cand acesta implineste sapte ani dupa care se ingroapa la radacina unui pom fructifer. Unii parinti prefera sa pastreze motul taiat in forma de cruce pe un banut cu o picatura de ceara.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)