duminică, 12 iulie 2009

La un anisor


Taierea motului de dupa botez este un obicei respectat din timpuri stravechi ce se practica pe toate meleagurile tarii noastre, diferentele de la o regiune la alta fiind nesemnificative.
Se petrece la un an de la nasterea copilului in mod normal, dar si la trei ani sau chiar la cinci,mentionandu-se ca anul in care se taie motul trebuie sa fie fara sot.
Motul se obisnuieste a se taia baietilor si mai rar fetelor , in functie de ce doresc parintii. In unele zone ale tarii deasupra capului fetelor se rupe o turta.
Copilul se imbraca in hainele primite de la nasi. Pentru a nu se imbolnavi, traditia spune ca micutul ar fi bina sa fei legat la ochi ca sa nu priveasca, cand i se taie motul.
Un banut cu noroc este prins de funda cu care este infasurat capusorul. In traditia populara exista obiceiul ca pana la taiatul din mot sa nu se ia deloc din parul bebelusului care in acea zi este impletit cu funda rosie la fata si de culoare albastra la baieti.
Inzestrat cu o foarfeca la ceremonialul de taiere al motului nasul rosteste: „De ce ti-e motul, finule?” Raspunsul dat de cei prezenti este „De sanatate si noroc si de o oaie cu lapte”.
Lumanarea de la botez impreuna cu motul taiat se pastreaza si se arata copilului cand acesta va implini varsta de sapte ani apoi, ingropandu-se la radacina unui copacel, de preferat pom fructifer.
Copilul va alege de pe o tava 3 sau mai multe obiecte. Pe tava sunt asezate carte, creion, paine, carbune, cosmetice, telefoane mobile, bani, decizia baiatului fiind de luat in seama pentru parinti mai tarziu in alegerea tipului de educatie oferit. In functie de ce alege arata la ce va avea noroc in viata.